2017 m. vasario 13 d., pirmadienis

Tortas Miško mėlynė

Tik praėjusią vasarą užmačiau šio nuostabaus tortuko receptą.
Nusprendžiau išbandyti, iki to laiko tebuvau dariusi porą labai nesudėtingų torčiukų.. Tad šis, jau man atrodė kaip didžiulis įšūkis. Tad pirmam kartui dariau jį nedideliam giminių susibūrimui.. Paragavom, giminė įvertino teigiamai, labai patiko ir vaikams ir ne vaikams.. :)) Tiek spalvų žaismas, tiek skonis buvo super duper. Tad dabar šis tortukas tapęs vienu mėgstamiausiu mano plačioje giminėje.
Todėl už torto receptą labai labai dėkoju Sausainiais kvepiantys namai puslapio autorei.
Tikiuosi, autorė nesupyks, kad dalinuosi receptu ir savo puslapyje.




Ingredientai:


Biskvitams:

180 g šaldytų špinatų
1 1/2 stiklinės cukraus
3 kiaušiniai
3/4 stiklinės rapsų aliejaus
2 stiklinės miltų
2 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. sodos
1 a. š. vanilės esencijos
2 v. š. citrinos sulčių
1/2 a. š. druskos


Pertepimui:

400 g mėlynių
skardinė kondensuoto pieno (397 g)
250 ml plakamos grietinėlės
1 citrinos sultys
3 v.š. želatinos miltelių
100 ml vandens


Glajui:

stiklinė mėlynių (šviežių arba šaldytų)
1/2 stiklinės cukraus
1/2 citrinos sulčių
2 a. š. želatinos miltelių
2 v. š. vandens

Papuošimui:

pagal jūsų fantaziją, norus ir galimybes


Gamybos eiga:


Įkaitinti orkaitę iki 160 C (su fenu). Aliejumi ištepti 23 cm skersmens kepimo skardą.

Miltus išsijoti su kepimo milteliais ir druska.

Šaldytus špinatus truputį atšildyti (nelaukti kol visai atšils, nes su kol šiek tiek sušalę geriau susimala) ir sudėjus į maisto smulkintuvą kartu su aliejumi citrinos sultimis sumalti iki visiškos tyrės (man tam tikslui geriausiai tarnauja vaisių kokteilio "smoothie" funkcija, jei tokia yra).

Kitame inde plakti kiaušinius su cukrumi kol masė padvigubėja ir tampa balkšva. Į išplaktą kiaušinių masę supilti špinatų tyrę, nugesintą sodą ir viską gerai išmaišyti.

Į gautą masę įmaišyti išsijotus miltus. Gerai išmaišyti ir supilti į paruoštą skardą. Kepti apie 50 min, ar iškepė tikrinti mediniu smeigtuku.

Iškepusį biskvitą palikti skardoje visiškai atvėsti ir tuomet supjaustyti į tris dalis.

Pertepimui, mėlynes, kondensuotą pieną ir citrinos sultis sumalti maisto smulkintuvu (vėlgi, "smoothie" funkcija veikia geriausiai). Želatiną išbrinkinti vandenyje. Suplakti grietinėlę iki standžių putų. Išbrinkusią želatiną pašildyti, kad ištirptų ir supilti į mėlynių masę. Kai tik masė pradeda stingti įmaišyti išplaktą grietinėlę.

Torto surinkimas:

Vieną biskvito lakštą apjuosti kepimo formos kraštu, užtepti trečdalį kremo, dėti sekantį biskvito lakštą, tepti pusę likusio kremo, tuomet dėti paskutinįjį lakštą ir užtepti likusiu kremu. Padėti į šaldytuvą kelioms valandoms, kad sustingtų.

Kol stingsta pasiruošti glajų. Želatiną išbrinkinti vandenyje. Maisto smulkintuvu sutrinti mėlynes iki visiškos tyrės, įdėti cukrų, citrinos sultis ir pakaitinti karščiui atspariame inde kol cukrus ištirps. Supilti želatiną ir maišyti kol ištirps. Užpilti ant sustingusio torto paviršiaus, papuošti šviežiom mėlynėm ar kaip tik širdis geidžia. Dėti atgal į šaldytuvą keliom valandom.

Pastabos: labai skanus, aromatingas tortas, saldokas, mėgstantiems mažiau saldžius pertepime dalį kondensuoto pieno galima keisti natūraliu jogurtu ir naudoti rūgštesnes uogas. Biskvitas kiek kitoks nei įprasta tortams, minkštas, lipnesnis. Mano stiklinė - 250 ml. Špinatus ir mėlynes galima naudoti tiek šviežius, tiek šaldytus.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą